poniedziałek, 7 grudnia 2020

Klasyczne leniwe pierogi

Dzień doberek kochani! Wracam do Was z przepisami. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne leniwe pierogi. Kto w ogóle mógł wpaść na pomysł by nazwać je pierogami.? Choć niektórzy nazywają je kluskami leniwymi. Jednak nie zwracając uwagi na nazwę i tak są pyszne kluseczki serowe, jakie tylko można sobie wymarzyć. Sam przepis jest idealny a leniwe wychodzą cudownie miękkie. Polecam gorąco!


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: ok. 15 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:
250 g twarogu półtłustego
1 jajko
1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

 

Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozgnieść widelcem w misce. Dodać jajko, mąki i sól. Zagnieść ciasto, a następnie przełożyć je na stolnicę oprószoną mąką, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać kawałki, wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować chwilę do wypłynięcia.

Moje dwa sposoby na podanie to jeden na słodko, a drugi na słono. Pierwszy to polane jogurtem naturalnym, posypane cukrem i cynamonem, a drugi sposób to polane podsmażoną bułką tartą.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz