poniedziałek, 26 października 2020

Siekane kotlety z kurczaka z papryką i kukurydzą

Dzień doberek kochani! Dziś mam dla Was przepis na chrupiące placuszki z kurczaka z papryką, dużą ilością papryki oraz kukurydzą! Są nie tylko niezwykle smaczne, ale i zdrowe. Zawierają bowiem jeden z najbogatszych źródeł witaminy C jakim jest papryka. A przy sezonie jesiennym dodatkowa dawka witaminy C nigdy nie zaszkodzi :).


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: ok. 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 35 minut

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
papryka do wyboru czerwona, zielona, żółta lub mix
75 g kukurydzy
300 g filetu z kurczaka lub indyka
jajko
2 łyżki bułki tartej
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka papryki słodkiej suszonej
łyżeczka pieprzu ziołowego
sól i pieprz
olej do smażenia


Paprykę pokroić w drobną kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystko wrzucić do miski, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, formować placuszki w dłoniach na kształt „kotletów mielonych”. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor na średnim ogniu. Odkładać na papier kuchenny. Podawaj placuszki z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surowka. Idealnie nadadzą się również jako dodatek do kanapek.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz