Dzień doberek kochani! Dziś mam dla Was pyszny i prosty wegański przepis na stek z kalafiora z pieczonymi talarkami i surówką z czerwonej kapusty. Z pewnością będziecie zaskoczeni smakiem tak przyrządzonego kalafiora! W środku idealnie miękki, po prostu rozpływający się w ustach, na zewnątrz chrupiący, a całości dopełnia pyszny słodki smak marynaty, w której jest obtoczony. Z jednej główki kalafiora (w zależności od jej wielkości) wykroisz 2-4 plastry, tak aby się nie rozsypały i aby upiec je w całości. Resztę kalafiora wykorzystaj robiąc np. kotlety z kalafiora, zupę jarzynową, czy po prostu ugotowane i obsmażone w bułce :). Więc polecam i zachęcam do spróbowania kalafiora w tej odsłonie.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
1 sporej wielkości kalafior
2.5 łyżki oliwy
1 łyżka syropu klonowego/syropu z agawy
1 kopiasta łyżka papryki wędzonej
sól, pieprz
0.5 łyżeczki czosnku granulowanego
Kalafior przekrój na pół, a następnie z każdej połówki ukrój 1 cm plastry. Wymieszaj składniki na marynatę. Obsmaruj dokładnie kalafiora w marynacie, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180 st. C przez ok. 30 min (w połowie delikatnie przewracając kalafior na drugą stronę). Steki podawaj z surówką i pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz