środa, 14 października 2020

Piersi kurczaka w glazurze z miodu, czosnku i sosu sojowego

Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was przepis na pysznego i aromatycznego kurczaka. Ten przepis na kurczaka z miodem, czosnkiem i sosem sojowym jest szybki, łatwy i prosty. Całe danie gotowe jest w około 30 minut! Polecam i zapraszam do spróbowania :)


Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 3

Składniki:
większa pierś z kurczaka
sól, pieprz
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
mąka do obtoczenia
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
3 ząbki czosnku

Przekrój kurczaka wzdłuż, aby uzyskać kilka mniejszych kotletów. Kurczaka posypać solą, pieprzem, papryką i czosnkiem w proszku, a następnie obtoczyć w mące. Dodaj 1 łyżkę masła i oliwy z oliwek na patelnię. Gdy patelnia będzie rozgrzana przełóż na nią kurczaka. Smaż przez 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij kurczaka z patelni i odłóż na bok. Na patelnię dodaj bulion drobiowy, sos sojowy, miód, czosnek i pozostałe masło. Gotuj sos przez około minutę. Przełóż kurczaka z powrotem na patelnię i kontynuuj gotowanie, aż sos nieco się zgęstnieje (około 5 minut). Sos nie powinien być bardzo gęsty. Podajemy z ryżem, ziemniakami w różnej postaci oraz ulubioną surówką :)

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz