piątek, 2 października 2020

Kotlety jajeczne

Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was jedno z klasycznych dań wegetariańskich, pomysł nie tylko na piątek :-) Lubiane przez większość kotleciki jajeczne z ugotowanych na twardo jajek, z dodatkiem szczypiorku i natki pietruszki, usmażone w panierce, która chroni środek przed nasączeniem tłuszczem. Mniam!


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: 15 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2-3 

Składniki:
5 ugotowanych na twardo jajek
1 jajko surowe
sól i pieprz
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
bułka tarta do obtoczenia
masło


Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, włożyć do miski, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać surowe jajko, sól, pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki lub koperku oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszać, uformować 4 kotleciki, mocno dociskając masę. Obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło i smażyć powoli rumieniąc przez ok. 3 minuty z każdej strony. 

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz