poniedziałek, 5 października 2020

Dyniowe curry z kurczakiem

Dzień doberek kochani! Dzisiejszy pomysł na obiad to kolejna odsłona wykorzystania dynii. Jest to naprawdę błyskawiczny i pyszny pomysł na obaid. Kąski z kurczaka w aromatycznej marynacie curry podsmażane na patelni razem z kawałkami dyni, a następnie chwilę gotowane w mleku kokosowym. Do tego ugotowany ryż, kilka listków świeżej bazylii i gotowe!


Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2-3 

Składniki:
100 g ryżu
250 g filetu z kurczaka
1/4 średniej dyni
25 ml bulionu lub wody
100 ml mleczka kokosowego
2 łyżki oliwy
ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki kurkumy
łyżeczka czerwonej pasty curry
sól, pieprz
kilka listków świeżej bazylii


Kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą oraz pieprzem, natrzeć startym czosnkiem i obtoczyć w oliwie. Skropić sokiem z cytryny, posypać kurkumą oraz natrzeć pastą curry. W między czasie nastawić do ugotowania ryż. Dynię obrać, oczyścić i pokroić w niedużą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną dynię i mieszając podsmażać przez ok. 4 minuty. Przesunąć na bok, włożyć kurczaka i obsmażać ok. 5 minut. Dodać gorący bulion lub wodę a po chwili mleko kokosowe. Zagotować i gotować jeszcze ok. 1 minutę. Odstawić z ognia. Podawać z ugotowanym wcześniej ryżem i listkami bazylii.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz