środa, 2 września 2020

Kremowe risotto z brokułami

Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was pyszne i kremowe risotto z brokułami. Do tego szybki oraz prosty przepis i niebanalne danie z brokułami w roli głównej gotowe :) Risotto z brokułami to bardzo fajne danie, również ze względu, że możesz robić je przez cały rok. Wszystkie produkty potrzebne do jego przygotowania są w sklepach bez względu na porę roku. To co kto z Was się skusi na to pyszne risotto?


Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: ok. 40 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 50 minut

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
200 g ryżu do risotto
200 g brokuła
1/2 cebuli
ząbek czosnku
1 opak. francuskiej zupy cebulowej Knorr
0,5 l bulionu
150 ml śmietanki 30%
50 g sera pleśniowego niebieskiego
garść posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek


Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż na głębokiej patelni na oliwie z oliwek. Dodaj ryż i całość smaż, aż ziarna zrobią się szkliste. Po tym czasie dodaj 1/3 bulionu i powoli gotuj, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Następnie wlej kolejną porcję bulionu i ponownie gotuj, aż ryż wchłonie większość płynu. Po tym czasie ziarna powinny być pół twarde. Teraz wymieszaj Fix Knorr z pozostałym bulionem i śmietanką. Wlej płyn do ryżu, dodaj ser pleśniowy, (pokrojony w mniejsze kawałki) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszaj powoli drewnianą łyżką, aż ryż zmięknie, a ser się rozpuści (jeśli płyn zostanie wchłonięty, a ryż dalej twardawy można dodać odrobinę wody). W między czasie różyczki z brokułu obgotuj w osolonej wodzie. Risotto podawaj natychmiast po przyrządzeniu. Powinno mieć płynną konsystencję. Po wierzchu potrawy posyp brokułem. Na końcu skrop całość oliwą z oliwek.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz