wtorek, 1 września 2020

Kaszotto z pęczaku i kapusty

Dzień doberek kochani! Mam dla Was pyszny przepis na kaszotto z pęczaku i kapusty. Jest lekko, prosto i smacznie, a niesamowitego aromatu całemu daniu dodaje świeży koperek. To co kto się skusi na taki obiadek?


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: ok. 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 45 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:
1 szkl. kaszy pęczak
200 g piersi kurczaka/indyka
2 łyżki masła/oleju
1/2 cebuli
1/4 kapusty (w sezonie idealnie nada się młoda kapusta)
70 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
500 ml bulionu warzywnego
garść posiekanego koperku
sok z cytryny
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka


Na rozgrzane masło/olej wrzucamy kaszę i posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy. Dolewamy białe wino i dusimy na wolnym ogniu do odparowania. Następnie zalewamy szklanką bulionu. Cały czas mieszając dusimy na wolnym ogniu, aż bulion zostanie wchłonięty przez kaszę. Do kaszy dolewamy kolejną porcję bulionu mniej więcej 100 ml. Wrzucamy posiekaną kapustę i startą marchewkę, dusimy do miękkości kaszy i kapusty, w miarę potrzeby dolewamy bulion. W między czasie podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka/indyka, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka/indyka. Przerzucamy do naszego kaszotto i całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy z posiekanym koperkiem i gotowe.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz