pi膮tek, 7 sierpnia 2020

Rybka w cie艣cie piwnym

Dzie艅 doberek kochani! 馃槉 Dzi艣 na obiad mia艂y by膰 szybkie fish and chips, ale s膮 ziemniaczki, rybcia 馃悷 i sur贸wka z kiszonej kapusty. Smacznie, prosto i zdrowo. Rybka jest przygotowana w cie艣cie piwnym. Jest doskona艂a w smaku, a dzi臋ki piwnym b膮belkom ciasto jest puszyste i otula ryb臋 grub膮 pow艂ok膮. Ryba w cie艣cie piwnym to 艣wietny przepis na pi膮tkowy obiad i nie tylko.


Czas przygotowania: 5 minut
Czas przyrz膮dzania: 25 minut
Ca艂kowity czas przygotowania: 30 minut

Ilo艣膰 porcji: 3-4

Sk艂adniki:
3 wi臋ksze filety z mintaja
125 ml piwa
75 g m膮ki
jajko (oddzielnie 偶贸艂tko i ubite bia艂ko)
s贸l, pieprz
przyprawa do ryby
olej


Do 偶贸艂tek dodajemy piwko i m膮k臋, a nast臋pnie mieszamy. Bia艂ka ubijamy i dodajemy do reszty. Ryb臋 myjemy, osuszamy, przyprawiamy, kroimy na mniejsze porcje i zatapiamy w cie艣cie. Sma偶ymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na z艂oty kolor. Wyk艂adamy na papierowy r臋cznik, aby ods膮czy膰 z nadmiaru t艂uszczu. Podajemy z ziemniaczkami, b膮d藕 frytkami i ulubion膮 sur贸wk膮.

Smacznego!

Zapraszam do 艣ledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 馃槍馃槉

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz