piątek, 7 sierpnia 2020

Rybka w cieście piwnym

Dzień doberek kochani! 😊 Dziś na obiad miały być szybkie fish and chips, ale są ziemniaczki, rybcia 🐟 i surówka z kiszonej kapusty. Smacznie, prosto i zdrowo. Rybka jest przygotowana w cieście piwnym. Jest doskonała w smaku, a dzięki piwnym bąbelkom ciasto jest puszyste i otula rybę grubą powłoką. Ryba w cieście piwnym to świetny przepis na piątkowy obiad i nie tylko.


Czas przygotowania: 5 minut
Czas przyrządzania: 25 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
3 większe filety z mintaja
125 ml piwa
75 g mąki
jajko (oddzielnie żółtko i ubite białko)
sól, pieprz
przyprawa do ryby
olej


Do żółtek dodajemy piwko i mąkę, a następnie mieszamy. Białka ubijamy i dodajemy do reszty. Rybę myjemy, osuszamy, przyprawiamy, kroimy na mniejsze porcje i zatapiamy w cieście. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ziemniaczkami, bądź frytkami i ulubioną surówką.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz