czwartek, 6 sierpnia 2020

Kurczak po chińsku

Dzień doberek kochani! Jeśli szukacie dania, którego przygotowanie zajmie niecałe pół godziny, to dobrze trafiliście. Mam dla Was idealny przepis. Smaczny i szybki kurczak po chińsku, którego przygotowanie nie zajmie więcej jak 20 minut. Danie jest lekkie, pachnące, a dzięki przyprawom, niezwykle aromatyczne. Polecam 😊


Czas przygotowania: 5 minut
Czas przyrządzania: 15 minut
Całkowity czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
200 g piersi kurczaka
100 g ryżu
250 g mieszanki chińskiej
1/2 cebuli
3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka curry
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
szczypta pieprzu cayenne
szczypta sezamu
szczypta świeżej bądź suszonej kolendry
65 ml mleczka kokosowego
1/2 szkl. wody
oliwa


Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę. Przerzucić do miski i dodać przyprawy: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, po pół łyżeczki curry i kurkumy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i przerzucić mięso. Na podsmażonego kurczaka dodać posiekaną wcześniej cebulkę w piórka. Chwilę przesmażyć, a następnie podlać wodą. Dusić tak ok. 3-4 minuty. Wrzucić mieszankę chińską. Gotować do lekkiej miękkości warzyw. Wlać mleczko kokosowe i przyprawić resztą sosu sosu sojowego, pieprzem cayenne, curry i kurkumą. Na koniec wszystko posypać sezamem i świeżą bądź suszoną kolendrą 😍 co to był za smak!!! 💜 

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz