Dzień doberek kochani! Co powiecie na makaron z pesto z suszonych pomidorów? Na ten obiad poświęcicie tylko tyle czasu, ile wymaga ugotowanie makaronu. Pesto robimy w międzyczasie i po kwadransie mamy wszystko gotowe. Oprócz tego smakuje doskonale na ciepło i na zimno. Do usłyszenia!
Czas przygotowania: 5 minut
Czas przyrządzania: ok. 15 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
500 g makaronu
1 dojrzały pomidor, sparzony i obrany ze skórki
pół słoiczka pomidorów suszonych w oleju
5 łyżek oleju z pomidorów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki startego sera parmezan
garść świeżej bazylii
oliwa według uznania (ok. 4 łyżki)
sól i pieprz do smaku
zioła włoskie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, a w międzyczasie przygotowujemy pesto. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na mniej lub bardziej gładką pastę. To już zależy od waszego upodobania. Ilość oliwy również możemy dopasować indywidualnie w zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej rzadką konsystencję. Pesto mieszamy z gorącym makaronem i podajemy od razu. Można dodatkowo posypać parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz