wtorek, 11 sierpnia 2020

Leśny kopiec kreta

Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was przepis na znane ciasto, ale w innej formie :) Leśny kopiec kreta :) Pewnie teraz już się domyślacie, co to będzie za ciasto :) Więc nie przedłużając podsyłam przepis i zapraszam do spróbowania! Na pewno nie pożałujecie!


Czas przygotowania: 40 minut
Czas przyrządzania: ok. 50 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Ilość porcji: 15

Składniki ciasta:
450 g mrożonego lub świeżego szpinaku
2/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki krem:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 36% lub 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 op. śmietan-fix

Dodatkowo:
250 g owoców leśnych (maliny, truskawki, jeżyny, borówki)


Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć, zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie, następnie wyłożyć na sitko, odcisnąć, zblendować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Masę wylać do okrągłej formy o średnicy 24 cm - dno wyłożone papierem i piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić. 

Do misy miksera przelać śmietankę i ubijać przez kilka minut na najwyższych obrotach. Dodać cukier puder, śmietan-fix i ekstrakt z wanilii. Ubijać do momentu aż śmietana będzie sztywna. Do innej miski przełożyć ser mascarpone i miksować chwilkę. Dodawać po łyżce śmietany do mascarpone. Dokładnie wymieszać łyżką aż masa będzie puszysta.

Ciasto przekroić na 2 części. Dolna część może być grubsza, ponieważ górna posłuży do dekoracji. Na dolnej bardzo delikatnie wydrążamy trochę miąższu za pomocą łyżki na głębokość 1 cm, zostawiając przy tym 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy ciasta i górną część przekładamy do miski i je rozkruszamy za pomocą suchych dłoni. Owoce leśne układamy równomiernie w wydrążonym cieście. Na owoce nakładamy przygotowany krem i formujemy go łyżką w kształt zaokrąglonego kopca. Wierzch posypujemy równomiernie rozkruszonym ciastem. Udekorować pozostałymi owocami.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz