poniedziałek, 24 sierpnia 2020

Krem z cukinii

Dzień doberek kochani! Dawno nie było u mnie żadnej zupki na obiad, więc dzisiaj zapraszam na krem z cukinii 😊😊 Szybka w przygotowaniu, więc nawet w najbardziej zwariowany dzień znajdzie się chwila, by ją ugotować. Krem cukiniowy z grzankami czosnkowymi lub innym ulubionym chrupiącym dodatkiem, poleca się na szybki obiad. Bo na szybko też może być pysznie, prawda?


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: ok. 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 45 minut

Ilość porcji: 4-5

Składniki:
650 g cukinii
100 g kremowego serka topionego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
500 ml bulionu
4 większe ziemniaki
sól
pieprz
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
masło
garść słonecznika


Cebulę pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebula ma się zeszklić. Przerzucić do garnka. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli i czosnku. Chwilę podsmażyć wszystko razem. W między czasie przygotować bulion i wlać do garnka. Cukinię pokroić w kostkę i przerzucić do zupki. Gdy ziemniaki i cukinia będą miękkie dodać serek topiony i mieszać aż się rozpuści. Wszystko dokładnie zmiksować, następnie doprawić solą, pieprzem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Na koniec na talerzu dodać słonecznik. Podawać można też z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz