niedziela, 16 sierpnia 2020

Domowy kebab

Dzie艅 doberek kochani w poniedzia艂kowe popo艂udnie 馃槉 Dzi艣 na obiadek pyszny domowy kebab. Uwielbiam, a taka domowa, chrupi膮ce bu艂ka jest rewelacyjna. Wystarczy upiec okr膮g艂y placek, przeci膮膰 na 4 cz臋艣ci i delikatnie no偶em zrobi膰 otw贸r, a w bu艂ce umieszczamy ulubione sk艂adniki. M贸wi臋 Wam pycha!


Czas przygotowania: 25 minut
Czas przyrz膮dzania: ok. 20 minut
Ca艂kowity czas przygotowania: ok. 45 minut

Ilo艣膰 porcji: 2-3

Sk艂adniki:
400 g m膮ki pszennej
150 ml ciep艂ej wody
100 g jogurtu naturalnego
7 g suchych dro偶d偶y
1 艂y偶ka oliwy z oliwek
s贸l
偶贸艂tko do posmarowania bu艂ki
sezam do posypania


M膮k臋 przesiewamy, dodajemy dro偶d偶e, s贸l, jogurt, oliw臋 oraz wod臋. Wyrabiamy ciasto ok. 10min. Gotowe ciasto wk艂adamy do miski i przykrywamy foli膮. Odstawiamy na godzin臋. Po tym czasie ciasto wyk艂adamy na blach臋, kt贸ra jest wy艂o偶ona papierem do pieczenia i robimy ko艂o o 艣rednicy 30cm. Smarujemy 偶贸艂tkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220st przez 18-20 min., grza艂ki g贸ra d贸艂.

W tym czasie przygotuj dodatki:
Podsma偶one mi臋sko np. z piersi kurczaka lub grillowany ser halloumi (wersja wegetaria艅ska)
Warzywa: czerwona cebula, og贸rek, papryka, sa艂ata rzymska, pomidor
Sosy: czosnkowy (zrobiony na jogurcie naturalnym, majonezie, czosnku i zio艂ach prowansalskich) oraz ketchup

Dno oraz boki bu艂ki posmarowa艂am sosem, na to warzywa, znowu sos, mi臋sko i kolejna warstwa warzyw. M贸wi臋 Wam pycha!

Smacznego!

Zapraszam do 艣ledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 馃槍馃槉

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz