Dzień doberek kochani w poniedziałkowe popołudnie 😊 Dziś na obiadek pyszny domowy kebab. Uwielbiam, a taka domowa, chrupiące bułka jest rewelacyjna. Wystarczy upiec okrągły placek, przeciąć na 4 części i delikatnie nożem zrobić otwór, a w bułce umieszczamy ulubione składniki. Mówię Wam pycha!
Czas przygotowania: 25 minut
Czas przyrządzania: ok. 20 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 45 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
400 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
100 g jogurtu naturalnego
7 g suchych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
żółtko do posmarowania bułki
sezam do posypania
Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, sól, jogurt, oliwę oraz wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 10min. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy folią. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na blachę, która jest wyłożona papierem do pieczenia i robimy koło o średnicy 30cm. Smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220st przez 18-20 min., grzałki góra dół.
W tym czasie przygotuj dodatki:
Podsmażone mięsko np. z piersi kurczaka lub grillowany ser halloumi (wersja wegetariańska)
Warzywa: czerwona cebula, ogórek, papryka, sałata rzymska, pomidor
Sosy: czosnkowy (zrobiony na jogurcie naturalnym, majonezie, czosnku i ziołach prowansalskich) oraz ketchup
Dno oraz boki bułki posmarowałam sosem, na to warzywa, znowu sos, mięsko i kolejna warstwa warzyw. Mówię Wam pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz