środa, 8 lipca 2020

Pierogi z jagodami

Dzień doberek kochani!! U mnie dzisiaj pierożki. W sezonie wiosenno-letnim uwielbiam pierożki z owocami. Dzisiaj z pierwszymi w tym sezonie jagodami :) Pewnie każdy zna smak pierożków z jagodami, ale czy każdy zna na nie przepis? :) Chcielibyście poznać mój przepis na pierogi? Pierożki najlepiej smakują polane śmietaną i posypane cukrem, choć z samym cukrem też smakują dobrze. A wy najbardziej jak lubicie podane? A także jakie są wasze ulubione pierożki?


Czas przygotowania: 45 minut
Czas przyrządzania: ok. 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina 15 minut

Ilość porcji: 3-4

Składniki na ciasto:
350 g mąki
200 ml ciepłej wody

Składniki na nadzienie:
400 g jagód
łyżka cukru
łyżka mąki


Na stolnicy przesiać mąkę, partiami wlewać ciepłą wodę i zagniatać elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką. Wcześniej umyte jagody przesypać lekko cukrem oraz mąką, wymieszać i odstawić. Następnie rozwałkować ciasto, szklanką wykrawać krążki. W krążki nakładać jagody i lepić pierogi. W garnku zagotować wodę (ok. 2 l) z łyżeczką soli. Na gotującą się wodę wrzucać pierogi i gotować do momentu wypłynięcia. Następnie łyżką cedzakową wybierać i nakładać na talerze. Tak przygotowane pierogi można podawać z jogurtem, śmietaną i najlepiej posypane jeszcze jagodami oraz cukrem :)

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz