czwartek, 9 lipca 2020

Kurczak po kujawsku

Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was przepis kurczaka po kujawsku. To przepyszny pomysł na obiad, bo kurczak po kujawsku to danie pyszne, aromatyczne i efektowne :) Sam przepis jest prosty, szybki, a co najważniejsze sprawdzony. Idealnie nada się obiad lub kolację. Soczyste mięso, chrupiąca panierka i czego chcieć więcej :) U mnie dzisiaj podane z ryżem z warzywami.


Czas przygotowania: min. 30 minut

Czas przyrządzania: ok. 1 godzina

Całkowity czas przygotowania: ok. 1,5 godziny


Ilość porcji: 2


Składniki:
2 udka z kurczaka
łyżka majonezu
łyżka ketchupu
ząbek czosnku
zioła prowansalskie
słodka papryka
sól, pieprz
bułka tarta


Udka kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę i dokładnie rozsmarować na udkach. Posolić, następnie doprawić słodką papryką, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Udka włożyć do miseczki, przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na min. 30 minut. Do małej miseczki nałożyć ketchup, majonez i wymieszać. Udka z wierzchu pokryć dokładnie sosem z ketchupu oraz majonezu i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Udka posypać bułka tartą. Naczynie przykryć folia aluminiową i włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 1h (na 15 minut przed końcem zdjąć folię aluminiową). 

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz