wtorek, 7 lipca 2020

Muszle makaronowe z sosem pomidorowym z mięsem mielonym pod beszamelem

Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was muszle makaronowe z sosem pomidorowym z mięsem mielonym pod beszamelem. Jest to pomysł na obiad doskonały. Są przepyszne, łatwe w przygotowaniu, a do tego wyglądają obłędnie. Polecam Wam z całego serduszka :)


Czas przygotowania: 15 minut

Czas przyrządzania: ok. 45 minut

Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina


Ilość porcji: 3-4


Składniki:
200 g makaronu muszelki duże
80-100 g sera tartego mozzarella
kilka listków bazylii świeżej

Składniki sos pomidorowy:
250 ml przecieru pomidorowego w kartoniku
300 g mięsa mielonego
1/2 cebuli
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)

Składniki sos beszamelowy:
35 g margaryny
łyżka mąki
250 ml mleka
szczypta vegety
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej


Jako pierwszy gotujemy makaron w osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty. Następnie przygotowujemy sos pomidorowy. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gdy cebulka ładnie się zeszkli dodać mięso i przyprawy. Na koniec dodać przecier pomidorowy i poczekać aż się zagotuje. Następnie przygotować sos beszamelowy. Margarynę rozpuścić, dodać mąkę, odstawić z palnika i dodawać powoli mleko, tak by nie powstały grudki, cały czas mieszając. Dodać vegetę. Gotować do zgęstnienia sosu. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować sosem pomidorowym. Podgotowany makaron nadziewać mięsem z sosem pomidorowym i układać w naczyniu. Następnie polać sosem beszamelowym, posypać serem i wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i zapiekać przez ok. 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać świeżą bazylią :)

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz