Dzień doberek kochani! Mam dla Was przepis na pyszne, ekspresowe leczo z parówkami. Jest to lżejsza wersja przepisu z kiełbaską i sposób na przekonanie do tego pysznego, pełnego warzyw dania także dzieci. Leczo z parówek to danie, które można podać z pieczywem, kaszą, makaronem albo ryżem. Bardzo polecam i serdecznie zapraszam do spróbowania!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
300 g parówek
1 cukinia
1 papryka
250 g pieczarek
cebula
ząbek czosnku
500 ml passaty pomidorowej
50 ml wody
sól
pieprz
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
szczypta chilli
1 łyżeczka bazylii
2 łyżeczki ziół włoskich
szczypta rozmarynu
Cebulę pokrój w kostkę, parówki w talarki, a paprykę, pieczarki i cukinię w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekaj aż się zeszkli, a następnie wrzuć pieczarki i chwilkę podsmaż. Dodaj parówki i chwilę podsmażaj, aż ładnie się zrumieni. Na koniec smażenia dodaj paprykę i cukinię i jeszcze chwilkę podsmażaj. Następnie zalej całość passatą pomidorową wymieszaną z wodą. Dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz