piątek, 24 lipca 2020

Kanapki z awokado i prażoną ciecierzycą

Dzień doberek kochani! Dzisiaj na śniadanko polecają się kanapki z awokado i prażoną ciecierzycą. Słodko - ostra ciecierzyca to naprawdę świetne urozmaicenie klasycznych kanapek z awokado! Musicie spróbować tego połączenia! 😋 a wy wolicie śniadania na słodko czy na słono?


Czas przygotowania: 5 minut
Czas przyrządzania: 10-15 minut
Całkowity czas przygotowania: 15-20 minut

Ilość porcji: 1

Składniki:
1/2 szkl. ciecierzycy (ugotowanej lub ze słoika)
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka syropu z agawy
1,5 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
łyżeczkę curry
1/2 łyżeczki kuminu
świeżo mielony pieprz
awokado
1/2 cytryny
szczypta natki pietruszki


Do miski wrzucamy ciecierzycę. Dodajemy łyżkę oliwę z oliwek, syrop z agawy, łyżeczkę soli, słodką i ostrą paprykę, curry, kumin i świeżo mielony pieprz. Wszystko mieszamy i zarumieniamy ciecierzycę na patelni. Awokado rozgniatamy widelcem na papkę i doprawiamy sokiem z cytryny, łyżką oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli i świeżo mielonym pieprzem. Rozgniecionym awokado smarujemy pieczywo, na to dodajemy prażoną ciecierzycę i posypujemy odrobiną natki pietruszki.

Smacznego! 

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz