piątek, 10 lipca 2020

Sernik na zimno z chia

Dzień doberek kochani! W ten słoneczny piąteczek wpadam do Was z sernikiem na zimno z chia. Banalnie prosty przepis, a sernik bardzo pyszny. Idealnie nadaje się na upały, ponieważ nie jest ciężki, ani za slodki jest po prostu w mniam 🙂 A w dodatku jest to wersja bez pieczenia więc idealnie też się sprawdzi, ponieważ w takie upały lepiej nie włączać piekarnika 😊😊 ja użyłam tortownicy fi26, ale lepiej użyć 22-24 żeby galaretka ładnie przykryła całe truskawki 😊😊


Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: ok. 4-5 godzin
Całkowity czas przygotowania: ok. 4,5 - 5,5 godzin

Ilość porcji: 12-15

Składniki:
4 serki homogenizowane waniliowe (600 g)
4 łyżki chia
kilka biszkoptów do wyłożenia tortownicy
galaretka truskawkowa
przezroczysta galaretka cytrynowa
ok. 250g truskawek


Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 200 ml gorącej wody. Natomiast truskawkową wg przepisu na opakowaniu. Serki mieszam z nasionami chia, następnie całość miksuję. Dodaję przestudzoną galaretkę cytrynową i ponownie mieszam. Tortownicę wykładam biszkoptami, wylewam masę serową i odstawiam do lodówki na ok. 1h, aż masa stężeje. Następnie układam na masie truskawki i zalewam rozpuszczoną i ostudzoną galaretką truskawkową i ponownie odstawiam do lodówki, aby galaretka stężała.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz