czwartek, 4 czerwca 2020

Polędwiczka wieprzowa z wolnowaru z kluskami śląskimi

Witam was w tą słoneczną środę 😊 Dzisiaj u mnie pyszne kluseczki śląskie z polędwiczką wieprzową przygotowaną w wolnowarze. 😊😊 pyszny, zdrowy i prosty obiadek 😊😊 Idealnie nadaje się na dzień gdy nie mamy siły nic robić. Wrzucamy polędwiczkę do wolnowaru z ulubionymi dodatkami i czekamy aż będzie mięciutka 😊.


Czas przygotowania: 30 minut
Czas duszenia w trybie LOW: 6 godzin
Całkowity czas przygotowania: ok. 6,5 godziny

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
polędwiczka wieprzowa
cebula
500-700 ml bulionu
sól, pieprz
przyprawa do mięsa
olej


Cebulę obieram i kroję w talarki. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę cebulę, aż stanie się szklista. Przekładam do misy wolnowaru. Polędwiczki układam na desce do krojenia, posypuję solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Wkładam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Obsmażam po kilka minut ze wszystkich stron. Zdejmuje polędwiczki i kładę na cebuli. Następnie do polędwiczek wlewam bulion. Jeśli chcę, by cały obiad przygotował się w wolnowarze do misy wrzucam również obrane i pokrojone ziemniaczki, czy marchewkę (a jak mam więcej czasu przygotowuję kluski, które uwielbiam). Ustawiam na wolnowarze tryb LOW i gotuje ok. 6-7 h. Następnie wyjmuję i kroje mięso w plastry. Z pozostałego bulionu można przygotować sos na bazie zasmażki.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz