środa, 3 czerwca 2020

Kaszotto z botwinką i kurczakiem

Dzień doberek kochani! Dzisiaj polecam Wam sezonową wersję kaszotto z botwinką i kurczakiem. Wyszło bardzo prosto i smacznie 😊 Poza tym danie jest banalne do przygotowania, więc każdy sobie z nim poradzi. Za to smak i aromat jest mega! Danie jest sycące ale jednocześnie i lekkie. Polecam z całego serduszka 😊


Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2-3 

Składniki:
1/3 szklanki kaszy pęczak
3 łyżki oliwy
1 cebula
1 por
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/3 szklanki białego wina
1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
1.5 szklanki bulionu drobiowego


Na patelnię wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć. W międzyczasie pokroić w kosteczkę cebulę, włożyć na patelnię i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojonego na półplasterki całego pora. Wymieszać, dodać drugą łyżkę oliwy, suszony tymianek i smażyć przez ok. 3 minuty. Na bok patelni przesunąć wszystkie składniki z patelni, a w wolne miejsce wlać trzecią łyżkę oliwy, wrzucić pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, doprawić solą, pieprzem i obsmażać przez ok. 3 minuty. Wymieszać wszystkie składniki na patelni i wlać białe wino, gotować 2-3 minuty aż odparuje. Następnie dodać obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachować), wlać gorący bulion. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 20 minuty. Po tym czasie dodać posiekane liście botwinki i gotować kolejne 5 minut. Na koniec wymieszać i podgrzewać bez przykrycia jeszcze przez 3 minuty.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz