czwartek, 11 czerwca 2020

Makaron z brokułowym pesto

Dzień doberek kochani! Dziś mam dla Was makaron z brokułowym pesto. Jest to szybkie, bardzo zielone i do tego mega smaczne danie! Spokojnie migdały w pesto możecie zamienić pestkami słonecznika, orzeszkami piniowym lub ziemnymi, a zamiast bazylii, dodać pół garści listków szpinaku. Takie pesto świetnie sprawdzi się również jako dodatek do grillowanego mięsa. Więc idealnie nada się na długi czerwcowy weekend :) Miłego dnia, a my idziemy robić grilla.


Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2-3 

Składniki:
150 g makaronu
150-200 g piersi z kurczaka
200 g brokułu
ząbek czosnku
15 g migdałów blanszowanych
pół garści listków bazylii
20 g parmezanu tartego
6 łyżek oliwy
sól, pieprz
łyżka oleju


Na patelni rozgrzej olej. Kurczaka pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Usmaż na złoty kolor, a następnie zdejmij na talerz. Patelnię wytrzyj do sucha i upraż na niej migdały. Makaron ugotuj al dente. Brokuł podziel na różyczki, umyj, gotuj w osolonej wodzie ok. 5 minut, następnie odcedź i przelej zimną wodą. Przełóż do blendera, dodaj migdały, czosnek, bazylię i połowę sera, wlej oliwę, rozdrobnij. Można zostawić kilka różyczek brokułu do dekoracji. Makaron odcedź. Gorący wymieszaj z pesto (pesto dodawaj po łyżce aż do uzyskania odpowiedniej dla siebie konsystencji, ja użyłam ok. połowę) i kurczakiem, posyp pozostałym serem oraz brokułami. Podawaj od razu.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz