piątek, 12 czerwca 2020

Kurczak w delikatnym kremowym sosie z tartą marchewką, porem i koperkiem

Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was mega filety z kurczaka :) Gotowane w delikatnym kremowym sosie z tartą marchewką, porem i koperkiem. Mówię Wam niebo w gębie! Do tego jest to szybkie do przygotowania danie, które przyrządzisz na jednej patelni. Idealne zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Kurczak jest idealnie miękki i soczysty i rozpływa się w ustach! Polecam Wam z czystym serduszkiem! Na pewno nie pożałujecie!


Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2-3 

Składniki:
200 g filetu z kurczaka
mąka do obtoczenia
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 marchewka
10 cm pora
150 ml bulionu drobiowego
150 ml śmietanki 30%
3/4 pęczka koperku
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
1/2 łyżeczki kurkumy


Kurczaka pokroić na mniejsze filety, następnie rozbić tłuczkiem na grubość ok. 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę, a gdy będzie gorąca położyć kurczaka, podsmażać po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Odłożyć na talerz. Na patelnię przełożyć obraną i startą na tarce na grubych oczkach marchewkę oraz pokrojonego w paseczki pora. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty, dodać masło i jeszcze chwilę podsmażać. Następnie dodać bulion i zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kurkumę, wymieszać. Przykryć i gotować przez ok. 3 minuty. Włożyć podsmażone filety z kurczaka i gotować bez przykrycia przez ok. 2 minuty na każdą stronę kurczaka. Wlać śmietankę i dodać koperek, wymieszać i zagotować. Pogotować chwilę aż sos zgęstnieje. Podawać z makaronem, ryżem, ziemniaczkami :).

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz