poniedziałek, 29 czerwca 2020

Makaron w kremowym sosie pomidorowym z parmezanem

Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was makaron w kremowym sosie pomidorowym z parmezanem. Fajne i pomysłowe danie, w dodatku proste i bardzo smaczne. Uwierzcie mi, że sposób podania robi tutaj wielką różnicę. W końcu jest takie przysłowie, że je się oczami :). Dzisiaj już nie przedłużam i przechodzę do przepisiku :)


Czas przygotowania: 5 minut
Czas przyrządzania: 25 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
250 g mięsa mielonego wieprzowego
200 g makaronu
3.5 łyżki parmezanu
300 ml przecieru pomidorowego
100 ml śmietanki 30%
50 ml wody
1/2 cebuli
100 g kukurydzy
ząbek czosnku
suszone oregano
suszona bazylia
zioła prowansalskie
2-3 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli, pieprzu
oliwa z oliwek
świeża bazylia


Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie, tak aby był al dente. Mięso mielone przekładam do miski, mieszam przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi i suszonym oregano. Cebulę kroję w drobną kostkę i przesmażam na łyżce oliwy, aż cebulka się ładnie zeszkli. Następnie wrzucam mięso mielone (można uformować kuleczki z mięsa). Smażę aż mięsko się przyrumieni. Całość zalewam przecierem pomidorowym, śmietanką i wodą. Doprawiam dużą ilością bazylii i ziół prowansalskich, szczyptą soli i pieprzu, słodką papryką i cukrem, którego nie można pominąć. Podduszam, aż płyn lekko odparuje. Dodaję parmezan I wszystko dokładnie mieszam. Mieszam z ugotowanym makaronem oraz kukurydzą. Patelnię przykrywam pokrywką i duszę jeszcze chwilkę. Na sam koniec dekoruje świeżą bazylią, która idealnie tutaj pasuje.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz