wtorek, 9 czerwca 2020

Makaron a'la carbonara z cukinią i boczkiem

Dzień doberek kochani! Dzisiaj wpadam do Was z przepisem na makaron, którego przygotowanie nie zajmie nam dłużej niż samo ugotowanie się makaronu. Tarta cukinia, podsmażony boczek i sos na bazie samych żółtek, z dodatkiem śmietanki. Szybko i pysznie! Boczek w tym daniu możecie też zastąpić pokrojoną na cienkie paseczki piersią kurczaka lub szynką parmeńską, czy serrano. Zapraszam i zachęcam do spróbowania :)


Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2-3 

Składniki:
ok. 150 g makaronu
100 g boczku
150 g cukinii
1 łyżka masła
4 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)
sól
pieprz
szczypta ziół prowansalskim
szczypta oregano

Składniki sos:
2 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany 18% do zup i sosów
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka oliwy


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu przez kilka minut aż będzie lekko zrumieniony. Dodać cukinię startą na dużych oczkach oraz 1 łyżkę masła, smażyć na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty aż cukinia będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać składniki sosu: żółtka, śmietanę, masło i oliwę. Odcedzony makaron razem z kilkoma łyżkami wody z makaronu włożyć na patelnię z cukinią i boczkiem, wlać sos i wszystko razem wymieszać i gotować 2 minuty. Odstawić z ognia. Na koniec dodać tarty parmezan.

Uwaga! Żółtka tworzące sos powinny pozostać w miarę płynne, nie mogą się całkowicie ściąć.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz