niedziela, 7 czerwca 2020

Aromatyczne pulpety z makaronem w sosie pomidorowym

Dzień doberek kochani! Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym. Te klasyczne, aromatyczne klopsiki to wspaniały pomysł na obiad. Skąpane w pomidorowym sosie wspaniale nadadzą się do makaronu, domowych kluseczek, a nawet ryżu czy kaszy.  Danie to lubię za to, że jest bardzo aromatyczne i proste w przygotowaniu. Smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień, gdy sos przejdzie wszystkimi smakami. Zostawiam, więc Wam przepis i mam nadzieję, że będzie Wam smakować!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 3

Składniki pulpety:
250 g mięsa mielonego
1/5 szkl. bułki tartej
1/2 cebuli
jajko
2 łyżki parmezanu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarny pieprz
1/2 łyżeczki suszonego oregano
ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
olej do smażenia

Składniki sos:
350 g dobrej jakości passaty pomidorowej
ok. 50 ml mleka
1/2 cebuli
ząbek czosnku
1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano
pieprz, sól i cukier do smaku
olej do smażenia
ok. 1/2 szklanki wody


Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Bazylię posiekać. W misce wymieszać mięso mielone, bułkę tartą, cebulę, czosnek, świeżą bazylię, parmezan, jajko oraz przyprawy. Wyrobić mięso do połączenia wszystkich składników. Uformować kuleczki nabierając porcje łyżeczką do herbaty. Gotowe klopsiki smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru z każdej strony.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy na nie posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy na wolnym ogniu ok. 5 minut i dodajemy oregano. Uważamy, aby nie przypalić. Teraz wlewamy passatę pomidorową i wodę. Całość podgotowujemy kolejne 5-10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wlewamy mleko.  Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Powoli wkładamy pulpeciki. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie próbujemy sosu i ewentualnie doprawiamy.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz