niedziela, 24 maja 2020

Tofucznica z awokado i pomidorkami

Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was coś innego, sama nie widziałam jej zbyt często. Moją propozycją na dzisiejsze śniadanie jest tofucznica, która jest daniem na wzór jajecznicy, tyle, że przygotowana z tofu. Można powiedzieć, że taka jajecznica bez jajek. Muszę przyznać, że jest bardzo pyszna. Nie pozostaje, więc nic innego, jak przekonać się do tofucznicy i spróbować. Jest to idealna alternatywa jeśli nie możesz jeść jajek, a tęsknisz za jajecznica! Zachęcam Was do spróbowania!


Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 15 minut
Całkowity czas przygotowania: 25 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:
200 g naturalnego/wędzonego tofu
1/4 małej cebuli
1/2 łyżeczki kurkumy
1 awokado
1 duży pomidor lub 5-6 koktajlowych
1 łyżeczka oleju
sól
pieprz
ew. 1 łyżka mleka roślinnego lub wody


Cebule obierz i pokrój w kostkę. Podsmażam na rozgrzanej patelni z olejem. Na oddzielnym talerzu rozgnieć widelcem tofu. Do cebuli wsyp tofu i mieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kurkumą. Mieszaj tak długo, aby całe tofu nabrało ładnego żółtego koloru od kurkumy. Na talerzu gdzie było rozgniecione tofu, tym razem rozgnieć awokado. Przerzuć na patelnię i dokładnie wymieszaj żeby połączyło się z tofu. Dodaj pokrojone pomidorki. Chwilę podsmaż aż pomidorki lekko zmiękną. Jeśli tofucznica jest za sucha dodaj mleko lub wodę. Na koniec spróbuj i ewentualnie dopraw.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz