piątek, 22 maja 2020

Ciasto kruche z rabarbarem i jabłkiem

Wiosenna klasyka czyli kruche ciasto z rabarbarem i jabłkiem. Proste, łatwe do wykonania, a smakuje wybornie. Kruche ciasto pięknie pachnie masłem i wanilią, a kruszonka chrupie nawet na drugi dzień. Starajcie się wybierać rabarbar o jak najbardziej czerwonych łodygach, taki rabarbar jest słodszy i ładniej wygląda po upieczeniu. Cóż więcej mogę powiedzieć niż tyle, że polecam je każdemu. 


Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia: 1 godzina
Całkowity czas przygotowania: 3 godziny

Ilość porcji: ok. 15-20

Składniki kruche ciasto:
160 g masła, zimnego
360 g mąki pszennej
3 duże żółtka
100 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki nadzienie z rabarbaru i jabłka:
650 g rabarbaru ( waga samych łodyg, bez liści i końcówek)
3-4 jabłka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka łyżek konfitury np.truskawkowej

Składniki kruszonka:
100 g masła
150 g mąki pszennej
80 g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego


W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cukier puder, cukier z wanilią, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem, do momentu, aż składniki zaczną formować się w kruszonkę. Następnie zagnieść szybko jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1,5 godziny. Formę o wymiarach dolnych około 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na grubych oczkach tarki na spód formy. Wyrównać i delikatnie uklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiec przez 15 - 20 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić. W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cukier oraz cukier z wanilią. Masło roztopić i dodać do suchych składników, wymieszać łyżką, następnie palcami wyrobić na kruszonkę. Gdyby kruszonka była zbyt wilgotna można dodać 1 - 2 łyżki mąki. Odstawić. Umyty rabarbar (łodyg nie trzeba obierać) pokroić na 2 cm kawałki. Jabłka obrać i pokroić w mniejszą kostkę. Rabarbar i jabłka przełożyć do miski i wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Opcjonalnie można dodać kilka łyżek konfitury np.truskawkowej, która dodatkowo dosłodzi rabarbar i zagęści nadzienie. Ja wykorzystałam resztki konfitury z wiśni, którą miałam w lodówce. Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód. Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, piec przez około 30 - 40 minut, do ładnego zarumienienia kruszonki.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz