piątek, 1 maja 2020

Chilli con carne z makaronem

Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was przepisik na pyszne chilli con carne podane tym razem z makaronem, ale świetnie będzie smakować również z ryżem. Jest to danie, które idealnie sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i na kolację przy świecach z ukochanym. Jest to danie rewelacyjne i proste w przygotowaniu z lekką nutą pikanterii. Lubicie pikantne dania? Jeśli tak to koniecznie spróbujcie.


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
200 g makaronu
250 g mięsa mielonego
75 g czerwonej fasolki
75 g kukurydzy
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
200 ml przecieru pomidorowego
50 ml wody
1 łyżeczka papryki słodkiej
⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
3 łyżki oliwy
pieprz czarny
sól
szczypta chilli


Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy na oliwie z oliwek aż będzie szklista dodajemy przeciśnięty czosnek i dalej chwilkę smażymy. Dodajemy mięso, lekko doprawiamy solą oraz pieprzem i znowu podsmażamy, następnie zalewamy wodą zmieszaną z przecierem pomidorowym. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dusimy na małym ogniu około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy fasolkę oraz kukurydzę, dokładnie mieszamy, jeżeli taka potrzeba doprawiamy do smaku i wszystko jeszcze razem dusimy około 3-4 min. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem :).

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz