sobota, 2 maja 2020

Kaszotto po meksykańsku

Dzień doberek kochani! W takie dni jak dziś, gdzie słonka na dworze jest zdecydowanie za mało, potrzeba jest dodać sobie kolorów i takie kolorowe jest właśnie dzisiejsze moje danie. Pęczak, ale przygotowany nieco bardziej egzotycznie bo po meksykańsku. Jest pysznie, zdrowo, z dużą ilością warzyw, a do tego szybko. To jak kochani kto będzie robił takie kaszotto?


Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 40 minut
Całkowity czas przygotowania: 50 minut

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
1/3 szklanki kaszy pęczak
1.5 szklanka bulionu
2 łyżki oliwy
250 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
sól, pieprz
1/2 puszki mixu meksykańskiego (kukurydza, groszek, papryka)
75 g czerwonej fasoli z puszki
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
opcjonalnie: świeża kolendra


Kaszę przepłukać na sitku, a następnie wsypać do garnka, wlać bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 - 30 minut do miękkości, aż kasza wchłonie cały płyn. Kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski i przyprawić przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić kurczaka. Smażyć, aż ładnie się zrumieni. Dodać opłukane warzywa oraz przecier pomidorowy. Dodać ugotowany pęczak oraz resztę przypraw. Co chwilę mieszając smażyć przez około 3 minuty.W razie potrzeby doprawić. Podawać gorące. Opcjonalnie można posypać posiekaną kolendrą.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz