środa, 29 kwietnia 2020

Zapiekanka makaronowa z halloumi i cukinią

Dzień doberek kochani! U mnie dzisiaj piękny słoneczny dzień, choć zapowiadali przelotne deszcze :) A że taki piękny dzień, to mam dla Was pyszną zapiekankę w wersji wegetariańskiej. Makaron, warzywa i oczywiście ser, ale tym razem zamiast mozzarelli dodałam halloumi. Mówię Wam jest mega, na pewno u mnie zagości jeszcze nie raz na stole.


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: 45 minut
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
200 g sera halloumi
150 g makaronu
1 cukinia średnia
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
cebula
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
2 łyżki oleju
4 łyżki ketchupu
150 ml przecieru pomidorowego
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki


Makaron ugotuj al dente. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Cukinię potnij na plastry, paprykę na paski, a pieczarki na plasterki. Posiekaj cebulę. Halloumi pokrój na niewielkie kawałki. Na dużą patelnię wlej olej, wrzuć cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę, smaż razem przez ok. 4 minuty, dodaj cukinię. Po 2-3 minutach dorzuć pieczarki i duś razem przez 4 minuty. Przypraw oregano i wędzoną papryką, dodaj ketchup i przecier, gotuj przez 3-4 minuty. Powstały sos wymieszaj z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż ser. Zapiekaj przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp pieprzem i natką.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz