piątek, 10 kwietnia 2020

Wegetariański pasztet z warzyw korzeniowych

Wegetariański pasztet z warzyw korzeniowych z dodatkiem kaszy jaglanej. Jest wilgotny, zwięzły, świetnie się kroi, dobrze rozsmarowuje się na chlebie, a do tego ma wspaniały aromat duszonych warzyw. Można zjeść go na pajdzie dobrego chleba, a można po prostu zjeść gruby plaster bez żadnych dodatków. Dla mnie tak właśnie powinien smakować wegetariański pasztet. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.


Czas przygotowania: 30 minut
Czas przyrządzania: ok. 1 godzina
Całkowity czas przygotowania: ok. 1,5 godziny 

Ilość porcji: keksówka

Składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
biała część pora
100 g parmezanu
2 jajka
200 g kaszy jaglanej
200 ml przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
garść suszonej cebuli
gałka muszkatołowa
granulowany czosnek
suszony majeranek
3-4 liście laurowe
garść orzechów laskowych
olej
sól


Kaszę jaglaną gotujemy. Por kroimy w krążki. W wysokim garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy por i kilka liści laurowych i czekamy aż por się zeszkli. W międzyczasie ścieramy na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Kiedy pory się już poddusiły wyjmujemy liście laurowe i dodajemy do pora marchewkę oraz pietruszkę. Chwilę podsmażamy. Doprawiamy odrobiną suszonego czosnku, sporą szczyptą gałki muszkatołowej, suszoną cebulą, solą oraz suszonym majerankiem. Znowu chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i zalewamy wszystko przecierem pomidorowym. Smażymy tak przez ok. 5 minut. Do dużej miski przekładamy ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, do tego wbijamy jajka oraz dodajemy starty parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy. Do jaglanej masy dodajemy przygotowane warzywa i znowu mieszamy. W międzyczasie można spróbować naszej masy i w miarę potrzeby doprawić. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Masę blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Keksówkę smarujemy olejem i posypujemy zmielonymi orzechami laskowymi. Przekładamy masę do foremki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C w opcji góra-dół przez godzinę.

Smacznego kochani!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz