sobota, 11 kwietnia 2020

Marchewkowe babeczki

Mam dla Was pierwszy z obiecanych dzisiaj przepisów. Pachnące cynamonem marchewkowe babeczki :) Ich największą zaletą jest to, że przygotowuje się je ekspresowo - wystarczy wymieszać składniki, ale niezbyt długo, tylko do połączenia się składników. Babeczki marchewkowe wychodzą lekkie, wilgotne i bardzo smaczne. Idealnie smakują również następnego dnia. Mam nadzieję, że i Wam zasmakują. Z podanych proporcji wyszło mi 12 babeczek.


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: 20-25 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 40 minut

Ilość porcji: 12 babeczek

Składniki:
1 jajko
1 żółtko
175 ml oleju
180 g cukru
250 g marchewki
180 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu

Jajko i żółtko ubić, dodać cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie wlać olej i startą na grubych oczkach marchewkę. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 20-25 min.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz