Dzień doberek kochani! Dzisiaj połowę dnia już przesiedziałam w ogródku, ale dla Was też coś mam. Pyszne, kruche i cudownie maślane ciasteczka wielkanocne, które po upieczeniu można udekorować kolorowym lukrem. Moje dekoracje może nie są najpiękniejsze, ale mi osobiście się bardzo podobają 😊 A wy już szykujecie ciasteczka na Wielkanoc czy dopiero będziecie się za nie zabierać? U mnie w planach pojutrze jest zrobienie muffinek :), ale nie zwykłych. Chcę zrobić babeczki marchewkowe jak wyjdą dobre będzie dla Was przepis 🧁🥕 A teraz zapraszam do spróbowania ciasteczek :)
Czas przygotowania: 45 minut
Czas przyrządzania: ok. 12-15 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina
Ilość porcji: 40 ciasteczek
Składniki:
125 g margaryny
125 g mąki pszennej
50 g skrobi ziemniaczanej
50 g cukru pudru
Wszystkie składniki umieść w jednej misce. Margarynę można pokroić na mniejsze kawałki.
Wyrób ciasto na gładką kulę. Zawiń ją w folię spożywczą i odłóż do lodówki na min. 30 minut. Stolnicę oraz ciasto przed wałkowaniem podsyp lekko mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na ok. 3 mm. Za pomocą foremek wielkanocnych wycinaj ciasteczka i układaj je na blaszce. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Piecz ciastka przez około 12-15 minut, do lekkiego zarumienienia.
Smacznego kochani!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz