piątek, 3 kwietnia 2020

Soczysta polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie

Hejcia kochani! Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle soczystą, miękką i bardzo kruchą polędwiczkę wieprzową pieczoną w rękawie. Tak przygotowana polędwiczka na pewno zasmakuje każdemu. Jest niezwykle delikatna i aromatyczna, a to wszystko dzięki marynacie, w której nabierała intensywności smaku. U mnie dzisiaj podana z sałatką ze świeżych warzyw. Serdecznie polecam.


Czas przygotowania: min. 3 godziny
Czas przyrządzania: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: 3,5 godziny

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
polędwiczka wieprzowa
cebula

Składniki marynata:
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka miodu
1,5 łyżeczki tymianku
szczypta ostrej papryki
2 ząbki czosnku
sól do smaku


Do miski wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy i miód. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tymianek, ostrą paprykę i sól do smaku. Polędwiczkę obtaczamy dokładnie w marynacie, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Polędwiczkę obsmażamy z każdej stron na patelni z odrobiną oleju na delikatnie rumiany kolor. Podczas smażenia delikatnie oprószamy mięso solą, a następnie wkładamy je do rękawa. Dodajemy pozostałą część marynaty z cebulą, zawiązujemy dokładnie rękaw i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy przez około 30 minut. 

Rada:
Do woreczka można dodać również pokrojoną w kostkę paprykę, talarki z ziemniaków, plastry marchewki.

Smacznego kochani!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz