Hejcia ponownie! Mam dla Wa pyszny przepis na szynkę wieprzową pieczoną w winie :) Tak przygotowana szynka jest obłędnie pyszna! :) Szynkę piecze dwie godziny, ale uwierzcie mi, że warto.! Cały sekret jej pyszności kryje się w marynacie z dobrze dobranych przypraw, w których szynka smacznie leżakuje kilka godzin i z czerwonego wina, w którym jest później pieczona. Upieczona szynka jest idealnie miękka w środku. Idealnie pasuje zarówno z gotowanymi, czy pieczonymi ziemniaczkami, jak również z frytkami i oczywiście do tego każda surówka będzie pasować!
Czas przygotowania: 3,5 godziny
Czas przyrządzania: 2 godziny
Całkowity czas przygotowania: ok. 5,5 godziny
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
1 kg wieprzowej szynki
1 łyżka przyprawy do mięs (pikantna)
1/2 łyżki przyprawy staropolskiej
1/2 łyżki przyprawy do karkówki z grilla
średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
150 ml czerwonego wytrawnego wina
2 liście laurowe
Szynkę myjemy, osuszamy. Marynujemy w oliwie połączonej z przyprawami i odstawiamy na min. 3 godziny do lodówki. Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy wino i dorzucamy liście laurowe, cebulę pokrojoną w piórka oraz rozgnieciony lekko czosnek. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem przez 2h w temperaturze 180 stopni.
Smacznego kochani!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz