niedziela, 12 kwietnia 2020

Sernik na zimno z musem owocowym i spodzie z krakersów

I ostatni świąteczny przepis. Pyszny, puszysty, delikatny sernik na zimno na chrupkim spodzie z krakersów, a wierzch polany musem owocowym. Przepyszne połączenie trzech smaków. To świetne ciasto orzeźwiające, bardzo delikatne, niczym chmurka i rozpływające się w ustach.


Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: min. 6 godzin (najlepiej całą noc)
Całkowity czas przygotowania: min. 6,5 godziny

Ilość porcji: ok. 15

Składniki polewa:
125 g malin
125 g jagód
30 g cukru
1 łyżka wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Składniki ciasto:
250 g krakersów
2 łyżki cukru
100 g roztopionego masła
1/4 łyżeczki soli

Składniki masa serowa:
420 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
450 g twarogu
130 g cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
1/4 łyżeczki soli

Zacznij od przygotowania polewy. Umieść w rondlu wszystkie składniki i gotuj je na średnim ogniu. Gotuj ciągle mieszając około 5 min. Ściągnij z palnika i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj mąkę, energicznie wymieszaj i znowu zagotuj, ciągle mieszając do momentu, aż masa lekko zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie przygotuj spód krakersowy. Wyłóż papierem tortownicę o śr. 24 cm. Zblenduj krakersy, a następnie przenieś je do miski. Dodaj cukier, sól i masło i wymieszaj. Przełóż krakersy do tortownicy i włóż do zamrażarki na 10-15 minut. W tym czasie przygotuj masę serową. W garnku na małym ogniu połącz 120 ml śmietanki i żelatynę. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Odłóż na bok mieszaninę. W misce ubij 300 ml śmietanki. W osobnym naczyniu ubij twaróg z cukrem na gładką masę. Następnie dodaj wanilię oraz sól i ubij, po czym dodaj żelatynę ze śmietankę i ponownie dobrze wymieszaj. Połącz delikatnie powstałą masę sernikową z ubitą śmietanką i przełóż całość na ciasto. Następnie włóż na 15 min do lodówki po czym polej całość polewą owocową i odstaw do znowu lodówki na kilka godzin.

Bardzo, bardzo polecam!!!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz