poniedziałek, 13 kwietnia 2020

Fajitas z ryżem i kurczakiem

Hejcia kochani! Jak tam po świętach? Najedzeni? Czy macie może ochotę na coś pysznego? Bo mam dla Was dzisiaj pyszne danie pochodzące z Meksyku. Fajitas, bo o nim mowa w dzisiejszym wydaniu razem z kurczakiem i ryżem. Cały sekret tego dania ukryty jest w przygotowaniu ryżu, który gotujemy w bulionie razem z warzywami, a smaku dodają tutaj oczywiście przyprawy - mielony kumin i świeża kolendra. Zaletą tego dania jest błyskawiczne przygotowanie, mieszamy wszystko w przyprawach i całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, do piekarnika i samo się jedzonko robi. To jak kto będzie próbował tego pysznego ryżu?


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: 50-55 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
1 łyżka słodkiej papryki ⁣⁣
1 łyżeczka kuminu ⁣⁣
1 łyżeczka chili w proszku
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne⁣⁣ ⠀
1/2 łyżeczki czosnku w proszku ⁣⁣
1 łyżeczka soli ⁣⁣
1 łyżeczka pieprzu⁣⁣ ⠀
cebula
2 papryki (najlepiej kolorowe)
2 łyżki oliwy z oliwek ⁣⁣
200 g ryżu⠀
500 ml bulionu drobiowego/warzywnego
600-700 g kurczaka


⁣⁣W misce połącz przyprawy, aby uzyskać przyprawę fajita. Do dużej miski przełóż cebulę, paprykę i kurczaka. ⁣⁣Dodaj oliwę, przyprawy i mieszaj, aż do obtoczenia kurczaka i warzyw w przyprawach. Do naczynia żaroodpornego wrzuć ryż i zalej go bulionem. Następnie wyłóż na niego wszystkie warzywa i kurczaka. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Przykryj naczynie folią i piecz przez 50–55 minut, aż ryż całkowicie się ugotuje. ⁣⁣Na 10-15 minut przed końcem należy ściągnąć folię, aby mięsko się przyrumieniło. Przed podaniem posypać kolendrą i serem. ⁣⁣Podawać póki ciepłe. 

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz