niedziela, 19 kwietnia 2020

Sałatka z pieczonym tofu

Witajcie kochani! Dzisiaj wpadam do Was z pomysłem jak wykorzystać tofu. Dla wielu osób tofu nadal kojarzy się jako mdłe, bezsmakowe i niedobre. Więc dzisiaj obalam ten mity, bo właściwie przyrządzone tofu jest nie tylko aromatyczne, ale i bardzo smaczne. Przed Wami przepis na pyszną sałatkę z pieczonym marynowanym tofu. Pełna smaku i wartości odżywczych. Tak przygotowane tofu można wykorzystać do sałatek, kanapek, czy tortilli. Sprawdzi się również idealnie jako dodatek do lunchboxów.


Czas przygotowania: 30 minut
Czas przyrządzania: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
3 garści mixu sałat
250 g pomidorków koktajlowe
małą papryka
kostka tofu wędzone (naturalne)
mały ogórek zielony

Marynata do tofu:
2-3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki wędzonej (jeśli macie naturalne to 1 łyżka)
szczypta papryki ostrej
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej


Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj przez co najmniej 30 minut w marynacie. Tofu rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 190 stopni C przez ok. 20 minut (w połowie pieczenia obróć na drugą stronę). Na talerzu rozłóż sałatę, pokrojone pomidorki, paprykę i ogórka. Na koniec dodaj upieczone tofu. Jako dressing do sałatki wykorzystaj pozostałą marynatę, dodaj do niej odrobinę oliwy z oliwek i polej nią sałatkę.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz