sobota, 18 kwietnia 2020

Kuleczki rafaello

Witam Was w sobotnie popołudnie! Mam dla Was smaczne i bardzo proste w przygotowaniu kokosowe kuleczki a'la rafaello. W środku każdej kuleczki znajdziecie migdał. Masa przygotowana jest na maśle, wiórkach kokosowych, mleku w proszku i andrutach. Kuleczki świetnie smakują, są miękkie i wilgotne. Szczerze, wydaje mi się, że lepiej smakują na drugi dzień. Polecam i pozdrawiam serdecznie :)


Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Czas przyrządzania: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: min. 3 godziny

Ilość porcji: ok. 50 szt.

Składniki:
2 szkl, mleka w proszku
200 g masła
200 g wiórków kokosowych
3-4 andruty (2-3 wafle)
szkl. cukru
1/2 szkl. wody
paczka migdałów całych


Migdały sparzyć, a następnie obrać ze skórki. Wafle bardzo drobno pokruszyć. Cukier zagotować z wodą. Ostudzić. Do tak przygotowanego syropu dodać wafle, mleko w proszku, masło, a następnie wszystko dokładnie zmiksować. Masę wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Gdy masa zgęstnieje, formować małe kulki, a w środek wkładać migdała. Na koniec kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych. Gotowe włożyć do lodówki, aby stwardniały. 

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz