poniedziałek, 20 kwietnia 2020

Domowy burger

Hejeczka kochani! U mnie dzisiaj na obiadek przepyszny domowy burger. Soczysty kawałek mięsa, sezonowe warzywa, ser i sos jako dodatki. Mówię Wam pycha. W wersji domowej jest o wiele zdrowszy i do tego bardzo pożywny. A samo danie przygotujesz w ekspresowym tempie. Zresztą wypróbuj mój przepis i sprawdź, jak dobrze smakuje mój burgerek.


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 45 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:
2 bułki z sezamem
250 g mięsa mielonego
2-4 plastry sera żółtego
2 grube plastry dużego pomidora
1/2 cebuli
1/4 czerwonej cebuli
2 garści rukoli
6-8 plasterków ogórka konserwowego
3 czubate łyżki majonezu
2.5 łyżki ketchupu
olej
sól, pieprz do smaku
szczypta słodkiej papryki
szczypta przyprawy do mięsa mielonego


Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę połowę cebuli, doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać ręką. Uformować dwa okrągłe, płaskie kotlety wielkości bułki i zgrillować z obu stron na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Bułki przekroić na pół i lekko zrumienić z obu stron na suchej patelni. W miseczce połączyć majonez z kechupem. Jeszcze ciepłe połówki bułek posmarować powstałym sosem. Następnie układać kolejno rukolę, gorącego kotleta, plasterki sera, pomidora, ogórka konserwowego, krążki czerwonej cebuli i przykryć drugą połówką bułki. Można podawać z frytkami lub tak jak u nas dzisiaj z sałatką ze świeżych warzyw.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz