środa, 15 kwietnia 2020

Ravioli cztery sery w sosie bolońskim

Ravioli, czyli słynne włoskie pierożki, przygotowywane są z przeróżnymi farszami, najbardziej popularne są według mnie te z ricottą i szpinakiem. Jednak do dzisiejszego przepisu postanowiłam wykorzystać ravioli quattro formaggi. Do tego mięsny, pomidorowy sos w połączeniu z delikatnym makaronem ravioli to z pewnością propozycja dla tych, którzy przede wszystkim lubią dużo i dobrze zjeść. Więc jeśli lubicie włoska kuchnię i makarony, to pierożki ravioli będą Waszym numerem jeden! Polecam z całego serduszka!


Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 20-25 minut
Całkowity czas przygotowania: 30-35 minut

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
250 g mięsa mielonego
150-200 g pierożków ravioli quattro formaggi
1/2 cebuli
10 cm pora
mała marchewka
2 ząbki czosnku
250 ml przecieru pomidorowego w kartoniku
ok. 500 ml woda lub bulion
starta mozzarella/parmezan
sól
pieprz
1.5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
łyżeczka bazylii
łyżeczka oregano
kilka listków bazylii
olej


Cebulę pokroić w drobną kostkę, por w cienkie paski, a marchewkę zetrzeć na tarce na małych oczkach. W wyższym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę oraz pora i poczekać aż się ładnie zeszkli, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Wymieszać i wrzucić na patelnię. Smażyć kilka minut, następnie dodać przecier pomidorowy. Wlać 400 ml wody lub bulionu (wolę osobiście bulion, ponieważ dodatkowo podkręca smak sosu) i wsypać ravioli. Gotować często mieszając, a w miarę potrzeby podlewać wodą lub bulionem, tak aby powstał nam sosik - nie zupa :). Gotować aż makaron będzie al dente i sos trochę zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem. Podawać ze startą mozzarellą/parmezanem oraz posiekaną świeżą bazylią.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz