czwartek, 16 kwietnia 2020

Mus z chałwą i wiśniami

Dzień doberek! Mam dla Was pyszny i puszysty mus z chałwą. Osobiście samej chałwy zjem bardzo mało, ale w tym deserku mogłabym ją jeść bez końca. Cudowny smak wanilii, lekko musowa konsystencja. Musicie koniecznie tego spróbować, bo słowa tego nie opiszą. Zapraszam, więc po najlepszy deser chałwowy z mascarpone. Jest to deser w pucharku, który zrobisz błyskawicznie.


Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30%
150-175 g chałwy waniliowej
150 g wiśni mrożonych (świeżych wydrylowanych)
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
płatki migdałów


Mascarpone, chałwę oraz dobrze schłodzoną śmietankę przełóż do miski. Zmiksuj wszystko na jednolitą, puszystą masę. Przełóż do szklanek i wstaw do lodówki na min. 2 godziny. Na 20 minut przed podaniem przygotuj wiśnie. Przełóż wiśnie do rondelka, wlej 3-4 łyżki wody. Podgrzej, a kiedy się rozmrożą, dodaj skrobię rozprowadzoną w 1/4 szklanki wody. Gotuj ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Wystudź. Wiśnie nałóż na mus chałwowy, a wierch posyp płatkami migdałów.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz