środa, 8 kwietnia 2020

Jajka faszerowane na 3 sposoby

Dzień doberek! Jajka faszerowane to smaczna przekąska, którą możemy przygotować w bardzo wielu wersjach. Zarówno na ciepło, jak i na zimno, zawsze smakują znakomicie. Dziś chciałabym Wam podrzucić 3 pomysły na nadzienie do faszerowanych jajek. Na Wielkanoc będą jak znalazł!


Czas przygotowania: 10 minut

Ilość porcji: 6 jajek

Składniki jajka faszerowane serem żółtym i szczypiorkiem:
2 jajka ugotowane na twardo
2 plastry żółtego sera
2 łyżeczki majonezu
sól i pieprz do smaku
łyżka posiekanego szczypiorku

Ser kroimy w kosteczkę. Jajka obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy, wrzucamy do miseczki, rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich ser. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez, posiekany szczypiorek i mieszamy. Wypełniamy farszem połówki jajek. Dekorujemy szczypiorkiem.

Składniki jajka faszerowane szynką i rzodkiewką:
2 jajka ugotowane na twardo
2 plastry szynki
1 rzodkiewka
2 łyżeczki majonezu
sól i pieprz do smaku

Szynkę i rzodkiewkę kroimy w drobną kosteczkę. Jajka obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy, wrzucamy do miseczki, rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich szynkę i rzodkiewkę. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i mieszamy. Wypełniamy farszem połówki jajek. Dekorujemy szczypiorkiem.

Składniki jajka faszerowane brokułem:
2 jajka ugotowane na twardo
1 większa różyczka brokułu
2 łyżeczki majonezu
1/5 łyżeczki czosnku w proszku
sól i pieprz do smaku

Jajka obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy, wrzucamy do miseczki, rozgniatamy widelcem. Do miseczki wkrajamy “kwiatuszki” brokuła (nożyczkami obcinamy tylko “kwiatuszki” bez łodyg). Doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, dodajemy majonez i mieszamy. Wypełniamy farszem połówki jajek. Dekorujemy szczypiorkiem.


Smacznego kochani!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz