niedziela, 5 kwietnia 2020

Kiełbasa pieczona z ziemniakami i cebulką

Dzień doberek kochani! Za oknem piękna wiosenna pogoda, ale pamiętajcie aby dla zdrowia nas wszystkich #zostańwdomu . A ja mam dla Was dzisiaj łatwe do zrobienia danie z piekarnika. Pyszną pieczoną kiełbaskę z ziemniakami, cebulą i papryką. Sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak również na świąteczny stół np. na Wielkanoc. Składniki wystarczy pokroić, wymieszać z przyprawami, ułożyć w naczyniu, podlać bulionem i wstawić do piekarnika. To wszystko! Na koniec otrzymamy aromatyczne, soczyste i pyszne danie! Serdecznie polecam kochani!


Czas przygotowania:  10 minut
Czas przyrządzania: 45 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
600 g zwykłej/białej kiełbasy
1 cebula
1 papryka
4 ziemniaki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka przyprawy do kiełbaski z grilla w piwie
1/3 szklanki bulionu


Kiełbasę ponacinać na krzyż z dwóch stron. Włożyć do większej miski. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na grubsze plasterki, dodać do miski z kiełbasą. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki lub w większą kostkę, przełożyć do miski. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki, następnie każdą ćwiartkę na jeszcze cieńsze kawałki w kształcie "łódeczek". Przełożyć do miski. Składniki w misce doprawić solą, pieprzem oraz przyprawami, wlać oliwę i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i rozłożyć składniki po całej powierzchni naczynia, starając się ułożyć kiełbasę na dnie formy, a warzywa wkoło niej. Do formy wlać bulion. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec przez ok. 45 minut, do miękkości ziemniaków.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz