poniedzia艂ek, 6 kwietnia 2020

Babka wielkanocna cytrynowa

Dzie艅 doberek kochani! W tym tygodniu chcia艂abym si臋 skupi膰 na potrawach i ciastach wielkanocnych馃悾. Jako pierwszy wpadnie przepis na babk臋 cytrynow膮. Jest mega delikatna, puszysta i leciutka. Bazuje na kilku prostych sk艂adnikach, dzi臋ki kt贸rym jest niesamowicie smaczna i wilgotna. Przepis jest bardzo prosty i ka偶dy b臋dzie w stanie przygotowa膰 j膮 samemu. Dodatkowo przygotowuj膮c babk臋, mo偶na pokusi膰 si臋 o zrobienie 2-3 babeczek do koszyczka wielkanocnego. 艢mia艂o mo偶na odla膰 kilka 艂y偶ek do foremek po muffinkach, aby powsta艂y nam pyszne babeczki. Nale偶y tylko pami臋ta膰, aby babeczki wyci膮gn膮膰 po 15-17 min. pieczenia lub do tzw. suchego patyczka. Mam nadziej臋, 偶e b臋dzie wam smakowa膰. 馃悾馃悾.


Czas przygotowania: min. 15-20 minut
Czas przyrz膮dzania: 40-50 minut
Ca艂kowity czas przygotowania: ok. 1 godzina

Ilo艣膰 porcji: keks贸wka

Sk艂adniki:
250 g mas艂a lub margaryny w temp. pokojowej
250 g cukru
4 jajka
340 g m膮ki tortowej
1 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
sk贸rka i sok z cytryny

Dodatkowo:
cukier puder do posypania


Wszystkie sk艂adniki na babk臋 powinny by膰 w temp. pokojowej. M膮k臋 przesiewamy razem z proszkiem. Mas艂o miksujemy razem z cukrem, nast臋pnie dodajemy po jednym jajku. Ca艂y czas miksuj膮c dodajemy stopniowo suche sk艂adniki. Na koniec 艂膮czymy z sokiem oraz sk贸rk膮 z cytryny. Keks贸wk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia, przek艂adamy ciasto i 艣rodek ciasta lekko przecinamy no偶em aby 艂adnie p臋k艂o. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Wyci膮gamy i zostawiamy do wystudzenia. Opr贸szamy cukrem pudrem.

Smacznego kochani!

Zapraszam do 艣ledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 馃槍馃槉

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz