wtorek, 7 kwietnia 2020

Barszcz biały

Hejeczka kochani! Dzisiaj mam dla Was przepis na tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą. Jest to nieodłączny element świąt Wielkanocnych. Pyszny i aromatyczny barszczyk. Mniam :)


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: ok. 1 godzina
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 15 minut

Ilość porcji: 2 l barszczu

Składniki:
0,5 l zakwasu na barszcz biały
1,5 l wody
6 cienkich białych kiełbasek
marchewka
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
3 liście laurowe
4 ziarenka  ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
4 jajka ugotowane na twardo
2 szczypty suszonego majeranku
sól i pieprz do smaku


Kiełbaski przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i zagotowujemy. Do garnka dodajemy obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki włoszczyznę, jedynie por zostawiamy w kawałku, gotujemy pół godziny na wolnym ogniu. Ząbki czosnku lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy suszony majeranek. Gotujemy jeszcze chwilę. Zakwas dokładnie mieszamy, wlewamy do wywaru, zagotowujemy i gotujemy krótką chwilę, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, można zabielić odrobinę śmietaną. Barszcz biały podajemy z kawałkami białej kiełbasy i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo. 

Smacznego kochani!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz