wtorek, 21 kwietnia 2020

Szparagi w cieście francuskim i szynką szwarcwaldzką

Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was prostą do wykonania przekąskę z ciasta francuskiego, ze szparagami, szynką i serem, która idealnie nadaje się jako śniadanie, czy kolacja. I zauważcie, że proste połączenia smaków w przypadku szparagów są najbardziej trafione. Polecam serdecznie kochani! 


Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4 

Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
24 szt. cienkich szparagów
8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
50 g startej sera mozzarella
sezam do posypania
1 jajko
olej
sól


Ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie szparagi. Z pomocą pędzelka smarujemy je olejem i delikatnie posypujemy solą. W szynkę szwarcwaldzką owijamy po 3 szt. szparagów. Układamy je na kwadratach z ciasta francuskiego, posypujemy mozzarellą i zwijamy nakładając na siebie przeciwległe rogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz