wtorek, 17 marca 2020

Warkocz francuski z kurczakiem i brokułem

Dzień doberek kochani! Mam dla Was pomysł na pyszny warkocz francuski z brokułem i kurczakiem. Jest to pomysł na prosty i szybki obiad w niecodziennej odsłonie. Do środka można włożyć także inne dodatki – ulubione warzywa, czy żółty ser w zależności od naszych upodobań. Danie jest bardzo sycące, świetnie smakuje podane z frytkami i sałatką ze świeżych warzyw. Polecam Wam gorąco!!


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: 20-25 minut
Całkowity czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
słodka papryka
1/2 brokuła
60 g kukurydzy
1 łyżka oleju
125 ml przecieru pomidorowego
zioła prowansalskie
bazylia
oregano
sól, pieprz
olej
jajko
sezam


Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować na parze do miękkości (ok. 10 minut). Kurczaka pokroić w małą kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką i przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju. Dodać odcedzoną kukurydzę, przesmażyć. Całość wymieszać z ugotowanym brokułem. W między czasie przygotować sos. Do miseczki przelać przecier pomidorowy, doprawić ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano oraz szczyptą soli i pieprzu. Ciasto francuskie podzielić na 2 części. Na środku każdej z nich rozsmarować sos, a następnie ułożyć nadzienie. Pozostałe boki ciasta pokroić w paski i złożyć warkocz nakładając paski naprzemiennie na siebie z jednej i drugiej strony. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 20-25 minut.

Rada: Przed nałożeniem sosu i farszu ciasto ułożyć na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce.
 

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz